Ученици от Националната търговска гимназия – Пловдив, от  ХI в“,

...
Ученици от Националната търговска гимназия – Пловдив, от  ХI в“,
Коментари Харесай

Ученици от Търговската разследваха убийство

Ученици от Националната комерсиална гимназия – Пловдив, от  ХI „ в “, гостуваха на Апелативния съд във връзка 20-годишния празник от възобновяване му. За малко повече от час емблематичната зала №1, в която се организират знакови правосъдни каузи, се трансформира в класна стая за учениците.

За първи път в четиригодишната история на самодейността „ Час на класа. Съдът от близко “ учениците сами трябваше да избират върху какъв проблем да бъде възстановката на правосъдния развой. Те взеха решение да разиграят действителен случай за ликвидиране, обсъждан от пловдивските съдии. До тежкия случай се стига след яростен спор сред двама младежи на скамейка в парка, който завършва със смъртоносни удари с нож.

Извършителят е задържан по описанието на жертвата пред полицията. Учениците се включиха в различаване на „ нападателя “. След това петима единадесетокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на правосъдния състав в зала №1. Други влязоха в ролята на прокурори и юристи. По време на възстановката на правосъден развой учениците задаваха въпроси на „ подсъдимия “, а най-после произнесоха „ присъда “. Единадесетокласниците се оправиха ослепително с сложния проблем.

С доста страсти беше посрещната демонстрацията на чиновници от регионално звено „ Съдебна защита “ към Министерството на правораздаването. Униформените направиха презентация на употребяваните в директната им работа оръжия и демонстрираха помощни средства и разнообразни техники при конвоиране на арестувани лица.

„ На децата им беше забавно, тъй като станаха дейни участници в процеса, влязоха в функции и получиха ново схващане за нещата. Насочихме се към този клас, откакто преподавателката им по право Валерия  Стаматова показа, че у тях е назряла концепцията сами да разиграят правосъден развой. Това, че пристигнаха в действителна среда в Съдебната палата, ще им бъде потребно, тъй като задачата ни е да свързваме теорията с практиката “, съобщи директорката на Националната комерсиална гимназия Славейка Иванова, която придружаваше учениците.

Магдалина Иванова – ръководител на Апелативен съд – Пловдив награди с грамота всеки от десетокласниците. Тя ги поздрави за отличното показване и им пожела тези, които са се насочили към специалността на юриста, да осъществен фантазията си.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР